W małym garnku delikatnie podgrzać mleko, dodać drożdże - 50gram.
Rozprowadzić na jednolitą masę. Do makutry wsypać 400 gram mąki pszennej /550/
Dodać łyżeczkę soli, łyżkę cukru. Następnie przelać mleko, delikatnie mleko przemieszać z mąką i odstawić na około 30-40 minut w ciepłe miejce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyrobić, czyli jak będą powstawiać pęchęrzyki powietrze i będzie jednolita masa, ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie na stolnicę rozsypujemy mąkę, przekładamy ciasto i formujemy na odpowiedniej wielkości porcje, które zagniatamy i odstawimy na około 15 minut.
Następnie układamy na gazie w garnku wypełnionym wodą, lub w specjalnym naczyniu do gotowania na parze i po około 10 minutach - gotowe.
W zależności od upodobania, można dać sos owocowy, warzywno-mięsny, grzybowy, mięsny lub grzybowo-mięsny.
W moim wydaniu przedstawiam sos grzybowo-mięsny:
grzyby susone nomoczyć w zimnej wodzie,
mięso - najbardziej do tego pasuje wołowina z goleni i drób: kura, kaczka lub gęś.
W czasie pieczenia mięsa dodajemy namoczone grzybki, cebulę drobno posiekaną i po upieczeniu z wywaru robimy sos zagęszczając mąką z dodatkiem śmietany.
Jako surówkę, proponuję buraczki ćwikła.
Zapraszam na:
z-zycia-kuchni.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz